terravibe: flüstern aus der erde


Think global. Act local. Now.


A dirty-hands lab to regenerate our soil heritages and cultures through art, play
and experimentation.

Sustainable action must take place locally.
We work towards overcoming the great knowing-doing gap.




︎ Activities
︎ Our Story
︎ Team
︎ Partners
︎ Get Involved
︎ Instagram





Terravibe X Klimapavillon


📅 31.08.2023, 18:30 Uhr - 21:00 Uhr

📍 Altstadthaus, Obmannamtsgasse 15, 8001 Zürich

Multi-Stakeholder dialogue (de/eng): Am Boden der Tatsachen. Ein sinnlich-explorativerAbend zwischen Erde, Garten und Essen in Zürich / Staying grounded. A Sensual-Explorative Evening Between Soil, Garden and Food in ZurichHosted by Terravibe & Klimapavillon , with our special guests.

Impact: 26 participants


«This was a wonderful opportunity to connect with soil, the other people in the room, andmyself. I enjoyed the interactive format and had many inspiring conversations throughout theevening. I’m leaving inspired and nourished.” Michel Bachmann

Multi-Stakeholder dialogue (de/eng): Am Boden der Tatsachen. Ein sinnlich-explorativer Abend zwischen Erde, Garten und Essen in Zürich / Staying grounded. A Sensual-Explorative Evening Between Soil, Garden and Food in Zurich

(english below)

Am Boden der Tatsachen: Ein sinnlich-explorativer Abend zwischen Erde, Garten und Essen in Zürich

Ein Event von Terravibe & Klimapavillon, mit unseren geladenen Gästen:

  • StadtEssen X CO2: Grit Tzschichholz & Cyrill Campani, LCA Analysts, Eaternity
  • StadtEssen X Gesundheit: Fermentista Franziska Wick, Gründerin Wild Pulse
  • StadtEssen X Lokale Produktion: Anik Thaler,  Vorstandsmitglied Ernährungsforum Zürich, Gründerin & Geschäftsführerin, Fabas

Wie schaffen wir es, in unserer schnell ändernden, zunehmend komplexen Lebensrealität auf dem Boden der Tatsachen zu bleiben? Und welche Rolle spielt dabei unser Essen? An diesem Abend gehen wir auf eine Entdeckungsreise um die Bedeutung von urbaner Lebensmittelanbau und Landwirtschaft und deren Bedeutung für Zürich, heute und morgen. Ist es möglich, dass der kaum beachtete Boden unter unseren Füßen eine verborgene Lösung für viele unserer dringendsten Probleme in der Stadt wäre?

An diesem Abend schlagen wir die Brücke zwischen unserer inneren Dimension und der Entwicklung des Lebensmittelanbau in der Stadt Zürich im Aussen. Wir treten über alle unsere Sinne in Kontakt mit uns selbst, mit Erde und Nahrung - und mit unseren Mitmenschen: explorativ, partizipativ und zum Anfassen. Wir entdecken Methoden der inneren Entwicklungsziele, die uns unterstützen, um in unserer zunehmend komplexen Lebensrealität auf dem Boden der Tatsachen zu bleiben. Zusammen mit drei Expert:innen erhalten wir einen Einblick in den Status von Böden in Zürich, hinterfragen die Vorteile und Herausforderungen von urbanem Lebensmittelanbau und erarbeiten Ideen, wie urbane Landwirtschaft in Zürich weiterentwickelt werden und als Modell für andere Städte dienen könnte.

Speisen und Getränke aus der Region sorgen dafür, dass wir während der gesamten Zeit gut genährt und mit Energie versorgt sind. Ein Event im Rahmen der ersten schweizweiten Kampagne für Böden "Lebendige Böden im Siedlungsgebiet"  (lanciert im Dezember 2022).

Falls du dir kein Ticket leisten kannst, melde dich bitte direkt bei uns: wir können gut noch Hilfe für die Organisation des Abends brauchen und sind offen für kreative Lösungen.

***

(eng) Staying grounded. A Sensual-Explorative Evening Between Soil, Garden and Food in Zurich

An event by Terravibe & Climate Pavilion, with our invited guests:

  • StadtEssen X CO2: Grit Tzschichholz & Cyrill Campani, LCA Analysts, Eaternity
  • StadtEssen X Health: Fermentista Franziska Wick, Gründerin Wild Pulse
  • StadtEssen X Local Production: Anik Thaler,  Board member Ernährungsforum Zürich, Founder & CEO, Fabas

How can we stay grounded in our rapidly changing, increasingly complex life realities ? And what role does our food play in this? Throughout this evening we are going on a journey of discovery around the urban food cultivation and agriculture and its meaning for the city of Zurich, today and tomorrow. What if the easily overlooked soil beneath our feet was a hidden solution to some of our most pressing urban challenges?

On this evening we will build the bridge between our inner dimension and the outer development of urban food cultivation in Zurich. Join us to get in touch with ourselves, the city’s soils, and our fellow humans with all our senses: exploratory, participatory and hands-on. We discover methods of the inner development goals, which support us to build the inner capacities we need to stay grounded in our increasingly complex realities. Together with invited experts, we will gain insight into the status of soils in Zurich, question the benefits and challenges of urban food cultivation, and develop ideas on how urban agriculture in Zurich could be further developed and serve as a model for other cities.

Delicious food & drinks from the region are provided to keep you nourished and energized throughout. An event within the first Swiss-wide campaign for soils in urban areas, “Lebendige Böden im Siedlungsgebiet”  (launched in December 2022).